Sinds de ontdekking van het grote aardgasveld in de gemeente Slochteren in 1959 heeft Nederland zich ontwikkeld in een echt aardgasland. Door de jaren heen is de welvaart opgebouwd met de waarde die aardgas uit de Nederlandse bodem is gewonnen, op land en op het continentaal plat, en draagt aardgas bij aan een betrouwbare en relatief schone energievoorziening voor alle Nederlanders. Met de veranderende energievoorziening en een toename van duurzame energie speelt aardgas in de toekomst nog steeds een belangrijke rol.
Aardgas en CO2 reductiedoelstellingen
Omwille van het klimaat worden er wereldwijd CO2 reductiedoelstellingen opgesteld. Er zijn meerdere manieren om CO2 reductie te bereiken in een situatie met een toenemende energiebehoefte.
- Energie efficiƫntie: Vraag naar energie beperken: Zuiniger omgaan met de energie die we gebruiken,
- Aanbod van hernieuwbare energie verhogen: Inzetten op groei van hernieuwbare energiealternatieven die geen of nauwelijks CO2 uitstoten,
- Vervangen van vervuilende energiebronnen: Vervangen van het gebruik van vervuilende energiebronnen met minder vervuilende energiebronnen,
- CO2 uitstoot verminderen: Het voorkomen van CO2 emissies naar de atmosfeer.
Al deze alternatieven hebben CO2 reductie tot gevolg. Op punten 2, 3 en 4 kan aardgas een rol van betekenis spelen.
Energie efficiƫntie: Vraag naar energie beperken
Zuiniger omgaan met het gebruik van energie levert de meeste voordelen op. Door slimmere technieken te gebruiken neem je de noodzaak weg om je energieproductie te hoeven opvoeren bij een toenemende energievraag. Wat betreft aardgasverbruik in gebouwen betekent dit bijvoorbeeld het beter isoleren en het gebruik van HRe ketels (HR ketels met electriciteitsopwekking).
Vervangen van vervuilende energiebronnen
Aardgas heeft veruit de schoonste verbranding van alle soorten fossiele brandstof. Aardgas bestaat voornamelijk uit methaan(CH4). Dit levert van fossiele alternatieven de meeste energie met de minste uitstoot van het broeikasgas koolstofdioxide (CO2). Bij de verbranding van aardgas komt er:
- 30% minder CO2 vrij ten opzichte van olie; en zelfs
- 50% minder CO2 ten opzichte van steenkool.